2011. február 27., vasárnap

A bokori Baptista Temető létrejötte

Ma délelőtti bokori baptista Istentiszteleten (Maczkó László gyülekezetvezető testvér szolgált) a Zsidókhoz írott levélből 11. részből a hithősökről volt felolvasva, ez volt a vezérfonal.
Laci beszélt arról is, hogy -idézve az igeverset a 38.-at "Akikre nem volt méltó e világ..."- van amikor ez az igevers a minden napjainkról szól.
Példának hozta fel, hogy a bokori Baptista temető is azért jött létre, mert még azt sem engedték meg, hogy a szeretteikkel együtt legyenek a baptista hitelődeink eltemetve.
Távol a köztemetőtől, a falutól lett kialakítva a Baptista temető.
A Bokori Gyülekezetről írott szakdolgozatomban ezt részletesen leírom és itt a blogomon is elérhető ez, tehát csak a lényeget ragadom ki most.

Amikor Bokoron az 1930-es évek legelején Barkóczi Pál szlovák ajkú (magyarul is beszélt) baptista lekipásztor szolgálni, missziózni kezdett, akkor szépen sorban kezdtek Isten kegyelméből az emberek megtérni és kiválni az evangélikus gyülekezetből.
Majd hitük vallomására 1934-ben bemerítkezve, megalapítva így a Bokori Baptista Gyülekezetet, majd két évre rá önerőből felépítették az Imaházat is.
Ám az akkori evangélikus vezetőknek a lelkésznek, a faluvezetőknek ez nagyon nem tetszett és bizony sok üldöztetésen kellett az első baptistáknak és utódaiknak átmenni.
Egészen addig, hogy a harmincas évek elején azt mondta a falu Bírója és a vezetőség, hogy többé a baptistává lett emberek nem temetkezhetnek (ez egyházi határozat volt, saját szememmel olvastam, amikor gyűjtöttem a szakdogámhoz a forrásokat) a falu evangélikus köztemetőjébe.
A baptista hitelődök, ezt nehezen de lenyelve, azt kérték, akkor (mivel nem hátráltak meg a hitükből!!!) az evangélikus faluvezetőségtől, hogy jelöljön ki számukra temetkezési helyet, mert a halott nem maradhat temetetlen.
Így gúnyosan kijelöltek egy dombon lévő, a falutól jó 1 kilométerre lévő, erdei tisztáson egy kis területet a dögtér felett, mondván ott a helye a dögtéren a baptista halottaknak.
Így került a baptista temető és áll mai napig is (épp idén január elején volt itt egy temetés, Nagyapám testvérét temettük ide el) a sipkároki hajdani dögtér felett.

"Akikre nem volt méltó e világ..." olvassuk a Zsidókhoz írt levélben, és hozzá tehetjük, akikre nem volt méltó Bokor faluja.
Nem temetkezhettek a szeretteik közé, de méltóbb helyre kerültek, minden akkori pökhendi evangélikustól, akiknek a teste, lehet, hogy puccos köztemetőbe került de a lelkük, ilyen gyűlölet után a pokolba.
Míg a baptista elődeink, ugyan egy dögtér feletti tisztáson leltek testi nyugalmat, de lelkük a Mennyországba került!
Igazi hithősök, példaképek voltak ők.

Most olvasom a Békehírnökünkben, hogy bocsánatot kértek a baptistáktól az evangélikusok, mert Luther sok anabaptista reformátor kivégzésében, üldöztetésében szerepet játszott.
Halkan jegyzem meg, a bokori evangélikusoknak is illene már bocsánatot kérni a Baptista hitelődeinket ért, támadásokért, a temető dögtér melletti kialakításáért!

Ma már temetkezhetünk a bokori evangélikus köztemetőbe és a helyi evangélikusokkal jó a kapcsolatunk, csak emlékezünk.

Remélem méltó leszek ezekhez a csodálatos baptista elődökhöz.


Szepes Péter
teológus

2 megjegyzés:

  1. Urunk adjon erőt a bokori evangélikus testvéreknek a bocsánatkéréshez,és a baptista testvéreknek a megbocsátáshoz! Köszönöm,Péter!

    VálaszTörlés