2011. február 20., vasárnap

Isten nevét hiába...

"Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi."
                                                                (2 Mózes 20: 7.)
A fent olvasható Mózesi igevers, a harmadik parancsolat a tízből.
Isten nevét hiába felvenni, emlegetni, azzal takaródzani komoly bűn tehát.
Olvasom az írott és elektronikus médiában is, hogy a készülő magyar Alkotmányba több mindent feltétlenül bele kíván venni  a kormány koalíció, pl: sportra nevelés, szent korona, haza stb... és Isten neve.
Leszögezem, én a blogomban sem kívánok politizálni, ezt meg hagyom másnak (bár tudni kell én mindig jobboldali és Fideszes maradok), inkább teológiai oldalról szeretném megvilágítani az új Alkotmányról szóló dolgokat. Vagyis, hogy mit gondolok én erről és Isten nevéről.
Köztudott, hogy kifejezetten nem szeretem az Európai Unió intézményét, az akkori népszavazáson simán nemmel szavaztam, hogy ne csatlakozzunk. Több okot tudnék erről írni pl.: antikrisztusi intézmény, kapzsi, istentelen stb... De maradva az alkotmányoknál, a nem olyan rég elkészült új európai uniós alkotmányból például simán kihagyták a kereszténység szót és a rá utalást. Mondván (franciák ellenezték leginkább, hogy belekerüljön!) ez sértené az Unió területén élő muzulmánokat, buddhistákat, zsidókat, magyarul a többi világvallást, tehát egyet ne emeljenek ki, így aztán nem került bele a kereszténység. Ezzel is tagadva azt, hogy Európa 2000 éves kereszténységgel rendelkezik, megtagadva a gyökereket, azt a kulturális, szellemi és keresztény/keresztyén hátteret amire büszkének kellene lenni. Persze, amilyen kereszténység ma létezik (tisztelet a kivételnek és elismerés!) Európában, arra nehéz büszkének lenni...
Így a new age vallási irányzatnak is eleget tett a Unió alkotmánya, hagy lehessen csak vallási pluralizmus, keverjünk egybe mindent, Isten úgy is egy, mindegy, hogyan hívják, meg milyen vallású az ember keresztény, vagy hindu, ha Istent keresed minden rendben. Ja, hogy Jézust Isten megváltó Fiának a többi vallás nem ismeri el, meg azt sem, hogy csak Jézuson vezet az egyetlen út az Atyához, az már nem gond, nem baj a Biblia csak egy a szép és szent iratok közül és nem az egyetlen, hogy nem baj, ha  a Pápa a távol-keleti útján más vallási, meg törzsi, sámánisztikus vezérekkel is együtt imádkozik. Aztán itt az ökumenikus mozgalom, egy az Isten, tehát nyugodtan hajbókolhat a katolikus templomban a baptista is, ha éppen ott van a közös mise/istentisztelet, hisz mennyire össze hoz ez minket. Na egyben egyetértünk, összehoz az Ördög asztalához, de nem az ÉLŐ ÚRÉHOZ! ÉBRESZTŐ MAGYAROK!
Eléggé radikális és konzervatív ember vagyok és végletes, kérlelhetetlen, sokaknak nem is tetszik, de van gerincem és tiszta hitem.
Szóval  a most készülő magyar Alkotmány históriája.
Már kamasz koromban, olyan 15 évesen (1990-ben!!!) azt mondtam, hogy szégyen, hogy 1949-ben készült, a bolsevik, kommunista időket magában hordozó Alkotmánya van Magyarországnak, ezt nem módosítgatni kellene, hanem kivágni az ablakon és hozni egy teljesen újat, egy igazit, demokratikusat.
Tehát nagyon örülök, hogy tavaszra új Alkotmányunk lesz.
Ám én csak olyan politikai irányzattól fogadom el, hogy Isten nevét belevegye, meg a kereszténységet, aki hiteles, aki újjászülettett hívő politikus és tényleg őszintén is gondolja és Isten szerint él.
Mert akkor ha ez nem igaz az elfogadó Parlamentre, akkor nem áldást, hanem ÁTKOT fog hozni a magyarra.
Ézsaiás próféta könyvében azt mondja Isten: "nem kívánom, hogy pitvaraimat (templomot) hiába tapossátok!", mert képmutató hazug volt Izráel és Isten nevét, meg a templomot csak ÜRÜGYKÉNT használták, gonosz aljas életükhöz, ezért fakadt ki Isten a választott és beképzelt népére.
Aztán jött Asszíria és Babilon és majd egy évszázadra eltűnt Izráel a földről, mint nép, csak szétszóródott rabszolgák voltak, foglyok. Jaj de kár, hogy sokan ezt nem is tudják, mert a hittanokon erről szó sincs ilyen mélységig.
Szóval, szükség van már nagyon új magyar Alkotmányra és nagyon pozitív, hogy Isten is "bele kerülhet", DE: ha ez csak mind képmutatás, vagy kampányfogás, akkor inkább SOHA NE kerüljön bele, mert így csak átkot okoz. Az európai unióban legalább felfogták, hogy nincs közük a keresztény értékrendhez, ezért bele sem írták, ez még miondig jobb, mint ha úgy tennének mintha...
Tehát a harmadik parancsolat megsértése nagy bűn, és a mai politikai magyar helyzetet figyelve, nem úgy látom, hogy hiteles politikusok készítik az új Alkotmányt.
Isten nevét pedig felhasználni tisztán emberi és politikai célokra, etikátlan dolog!
Ettől még készítsék el, csak ne takaródzanak a TEREMTŐ ÉS EGYEDÜLI ISTEN nevével, mert ettől még nem lesznek újjászületettek, maximum kereszténydemokraták, de hát hol van a kettő egymástól.
Aztán én még emlékezem a "csuhások térdre!" parlamenti 1990-1994-es bekiabálásokra is.
Persze meg lehet változni, csak az ne érdekből történjen.
Aztán a végén írom le, hogy bizony előfordul velem is, hogy hiába veszem fel Isten nevét, és az életvitelem nem mindig méltó Hozzá, de megbánom és nem vagyok képmutató olyankor.
Tehát nagy lecke ez nekem is.
Méltó az Isten, hogy dicsőítsük őt örökké, kegyelméért, hűségéért és szeretetéért!
Tegyük ezt tehát!
Ámen!
Szepes Péter
teológus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése