2011. január 8., szombat

Jézus a szociális munkás, a teológus, a pedagógus, a lelkigondozó és Megváltó

Mint szociális szakember (10,5 éves múlttal) ma is kutatom a magamba rejtett adottságokat, tálentumokat és azt, hogyan csinálhatnám jobban, szakszerűbben, odaadóbban, egyszóval profibban a segítő munkát.
Persze most eszembe juthatna a temérdek könyv, amit elolvastam, megtanultam, szigorlatoztam, államvizsgáztam belőlük. Gondolkodhatnék a módszertanán, mint a rendszerszemléletű szociális munka, vagy szociológia stb...
De nem teszem, mert bár hasznosak ezek, mégis JÉZUSRA tekintek, aki a legnagyszerűbb segítő, szociális munkás, lelkigondozó volt.
A szociális szakember munkájának ALANYA a lelkileg és sokszor testileg is sebzett, sérült EMBER.
Nézzük meg Jézus, amikor találkozott velük, mert találkozott, hogyan viszonyult hozzájuk, mit tett velük?
  • Először is megindult a nyomorúságukon, sajnálattal volt irányukba.
  • Ám ezen túl lépve segítette őket, hogy segítsenek magukon. Pl.: "kelj fel és járj!" mondta a bénának, a zsinagógiai előljárónak akinek meghalt a lánya azt mondta: "ne félj csak higgy!", a vaknak, aki régen az volt már, azt mondta: "Menj el mosakodj meg a Siloám tavában!".
  • Amikor erre a felszólításra az emberi válasz az volt, hogy HITTEL neki lendült és felállt a béna, amikor Jairus hitt, a lánya feltámadt és újból élt, a vak amikor lemosakodott a Siloámban újra látott. De nem lett volna ez így (bár Jézusnak e cselekedetek nélkül is hatalma lett volna segíteni, gyógyítani), ha nem teszik azt amit Jézus kér.
  • Tehát Jézus mielőtt cselekedett volna érdekükben, gyakran megkérte őket, hogy először ők tegyenek saját magukért. Volt olyan is amikor azonnal segített, hiszen van olyan is amikor azonnal tenni kell, beavatkozni szükséges.
  • Jézus számomra a legnagyobb szociális és lelki szakember. Mert ennek a munkának ez az alapja, alfája és omegája, megmutatni a kliensnek, ügyfélnek, páciensnek, ellátottnak stb..., hogy az adott problémára a válaszok őbenne vannak. Meg kell keresni ezeket a belső irányultságokat és megtalálni a választ.
  • Úgy segíteni, hogy a ránkbízott tudjon tenni magáért, az életéért.
  • A lelki problémáknál is a gyógyuláshoz vezető út, amikor megfogalmazza a kliens a problémáját és aztán azt, milyen úton szeretne elindulni, vagy milyen segítséget kér, kezd tenni magáért.
Jézus hatalmas pedagógus is volt, kiválló teológus a Megváltó!
Igazi segítség az, hogy Őbenne lehet megváltásunk és örökéletünk.
Ragadjuk ezt meg és addig is legyünk eszköze, hogy mitöbb emberhez eljusson az EVANGÉLIUM!

Szepes Péter
teológus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése