2010. október 22., péntek

1956. október 23-a

Holnap Nemzeti Ünnep lesz Magyarországon, 1956. október 23-a tiszteletére.
A történelmet remélhetőleg mindenki jól ismeri, ezért én erről nem kívánok szólni.
Inkább arról írnék pár ébresztő gondolatot, hogy milyen lélek is kellett ahhoz, hogy ez a Szabadságharc és Forradalom vérbe folytódjon, és ma ebből mit érezhetünk.
Elsősorban el kellett szakadni Istentől. Mert csak istentelen ember képes, nopláne vezető politikai megbízásban elárulni  magyar testvérét, idegen nép harckocsiait, katonáit behívni a magyar anyaföldre, aztán kivégeztetni sok ezer magyar embert koholt vádak alapján.
Tehát velejéig romlott lélek kellett ehhez.
Aztán másodsorban kellett a beteges hatalomvágy. A másik feletti zsarnokoskodás, a gyilkos indulat.
Diktatúra volt ez a javából.
Harmadsorban meg kellett ölni a lelket, a vágyat az Isten és a közösség után. Ezért verték szét az egyházakat, vagy tettek magas beosztású papokat-lelkészeket is besúgóvá (tisztelet a hősies kivételnek!), tettek tönkre emberi közösségeket, senki nem bízott senkiben, hiszen sokszor a szomszéd adott infót az ÁVH pribékeinek. Ennek modern kori, de még szocialista példája volt az önkéntes rendőr, még ilyeneket én is ismertem Bokoron és láttam mit tesznek. Ma a képembe vigyorognak, pacsizni akarnak, azt hivén nem emlékezem kik is voltak ők.
Végezetül, ez a közel 50 év jutatta el Magyarországot, a magyar népet oda ahol most van.
Tele az ország képmutató kereszténnyel, tele ateistával, hatalom vágyó politikussal, bizalmatlan emberrel, egoistával, pénzsóvárral, csak e világ dolgaival törődőkkel.
Kiölődött a közösségi szellem, az összetartozás, az önzetlenség.
Ám Isten eszközein keresztül ma is munkálkodik és vannak igaz hívő emberek, akik jó gyülekezeteket, közösségeket teremtenek.
Van reményre ok és Isten győzni fog és az ő ügye is, mert a "mártírok vére magvetés" és nem volt hiába annyi hős áldozatos halála 1956. október 23-án és utána sem.


Szepes Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése