2013. május 20., hétfő

Pünkösdi Lélek


26"Amikor eljön a Pártfogó, akit én küldök nektek az Atyától, az igazság Lelke, aki az Atyától származik, az tesz majd bizonyságot énrólam;  27de ti is bizonyságot tesztek, mert kezdettől fogva velem vagytok.”  (János 15, 26-27.)

Jézus, amikor ezeket a mondatokat mondja tanítványainak, már felkészítésük utolsó fázisába ért a 3 év munkálkodása alatt. Mert ezek a mondtatok Júdás árulása, a kereszthalál előtt hangoznak el. Jézus és a tanítványai is elérkeztek (akik ezt nem fogták még fel akkor) életük legnehezebb szakaszához. Isten megváltó munkája a csúcspontjára ért, de innen lehetett volna a legnagyobbat is bukni. Jézus a gecsemáné kertben kitartott és onnantól már nem homályos múltú prófétaként, hanem egyértelműen a dicső megváltóként mutatkozott be minden kétkedő számára. A golgotai megváltás ugyan Jézus földi munkájának a vége, de a mi üdvtörténetünk kezdete volt. Újabban arra az igazságra jöttem rá, hogy a tanítványok igazán abban a 40 napban váltak apostollá és később mártír tanítvánnyá, amit Jézus feltámadásától a mennybe meneteléig töltöttek el vele. Abban a 40 napban látták meg igazán Jézus küldetésének értelmét, igazságát, értették meg a megváltás titkát és Jézussal teljes közösségben készülhettek fel a Pártfogó (Szentlélek) fogadására, ami Jézus mennybemenetelétől számított tizedik napon jött el Pünkösdkor.

Mert Szentlélek nélkül ugyan is nincs hívőélet, nincs Krisztusnak átadott, újjászületett élet. A Szentlelket nem lehet kiérdemelni, fáradságos, buzgó cselekedetekkel, lemondással, imák kantálásával megszerezni. A Szentlelket Jézus küldi el nekünk! Rajtunk áll, hogy befogadjuk-e. A Szentlélek munkája tőlünk független, nem lehet azt birtokolni. Viszont a Szentlelket be lehet fogadni és általa, irányítása alatt lehet élni, munkálkodni, az evangéliumot hirdetni és tanítványként, küldöttként élni ebben a világban. „Mert a ti testetek a Szentlélek temploma” mondja Pál. Ezért kell vigyázni arra is, mit teszünk a testünkkel. A szenvedélyek (alkohol, dohányzás, nyerőgépek, evés, internet stb…), a paráznaság, az egészségtelen életmód, mértéktelenség mind ellene megy a testünknek és a benne lakó Szentléleknek is. Pedig a Szentlelket nem lenne szabad megszomorítani! Nagy tanulság ez mindannyiunknak, és ezen változtatni kell, még nem késő. Judás is testies ember volt, legjobban őt jellemezte ez a tanítványok közül, sajnálta a pénzt a szegényektől, és lopta a tanítványi közösség „házi pénztárát”, amelyet ő kezelt. Olyan „potya” pénzszerzésnek tűnt egy telek áráért (30 ezüst pénz) elárulni mesterét Jézust. A testiessége vitte rá, a lélek nélkülisége vitte rá a gyalázatos árulásra Júdást. Aztán a Pünkösddel a LÉLEKKEL megy szembe a gőg is, a ráció szerelme, hogy én, mint autonóm, mindenkitől (még Istentől is) független ember, a mindentudó, hagy döntsem már el én, hogyan éljek, mit tegyek. Csak ez visszaélés a szabad akarattal és a testies, olykor vallásos ember jelleme és sajátja, ami a kárhozatba visz. Aztán a Pünkösddel szembe megy a hiúság is, akár a testi, akár a szakmai hiúság. Amikor büszke vagyok a testemre, a munkámra, a családomra, csak éppen Jézus szavaival (lásd Jelenések könyve) élve nem vesszük észre, hogy „te vagy a nyomorult, a mezítelen, a koldus, a szegény…”-akinek Jézusra lenne szüksége. A Pünkösddel megy szembe az is, aki nem tud megbocsátani, aki nem engedelmes Jézusnak, aki megtagadja Őt.
Engedelmesen szolgálni Jézusnak, bizonyságot tenni róla az emberek előtt, minden körülmények között, úgy élni, hogy abban gyönyörködhessen, elmenve sokaknak a Szentlélek irányítása alatt szolgálni. Ez az igazi lényege a Pünkösdnek.

Áldott Ünnepet kívánok!

Szepes Péter
teológus 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése