2012. február 18., szombat

Kísértések-Jézus-emberiség

 "1Jézus Szentlélekkel telve visszatért a Jordántól, és a Lélek indítására a pusztában tartózkodott 2negyven napon át, miközben kísértette az ördög. Nem evett semmit azokban a napokban, de amikor azok elmúltak, megéhezett. 3Ekkor az ördög így szólt hozzá: "Ha Isten Fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy változzék kenyérré." 4Jézus így válaszolt neki: "Meg van írva, hogy nemcsak kenyérrel él az ember."  5Ezután felvitte az ördög, megmutatta neki egy szempillantás alatt a földkerekség minden országát, 6és ezt mondta neki: "Neked adom mindezt a hatalmat és dicsőséget, mert nekem adatott, és annak adom, akinek akarom. 7Ha tehát leborulsz előttem, tied lesz mindez." 8Jézus így válaszolt neki: "Meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj."  9Ezután elvitte őt Jeruzsálembe, a templom párkányára állította, és ezt mondta neki: "Ha Isten Fia vagy, vesd le magadat innen, 10mert meg van írva: Angyalainak megparancsolta, hogy őrizzenek téged;  11és tenyerükön hordoznak, hogy meg ne üsd lábadat a kőben." 12Jézus így válaszolt neki: "Megmondatott: Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet."  13Amikor az ördög elvégzett minden kísértést, eltávozott tőle egy időre. 14Jézus a Lélek erejével visszatért Galileába, és elterjedt a híre az egész környéken. 15Tanított a zsinagógákban, és dicsőítette mindenki."
                                                                   (Lukács evangéliuma 4. rész: 1-15 v.)

Ezeknek a fent idézett igéknek a tanulmányozására, baptista vezető testvérink, tegnap este kértek meg minket az Áhítatunkban, az elmélkedést Nemeshegyi Zoltán lelkipásztor testvér jegyzi, és nagyon tanulságos.
Az első ember-pár az Édenkertben, úgy döntött, hogy a mindentudásért, a hatalomért kompromisszumot köt a kígyóval (Ördöggel) és jobb lesz az életük. Az első kísértésnek (a kísértő mindig az Ördög és eszközei: démonok, gonosz emberek) már nem tudott az ember ellen állni, és ez tipikus ma is.
Van az ördögi kísértés és van a bukdácsoló emberiség.
Egyik oldalon ott van Isten, aki mindent megad az emberpárnak, személyesen gondoskodik róluk, jár.kel közöttük és szól hozzájuk és szemmel látható. Az éden bővizei, dús növényzete, gyümölcsei és vadállat állománya, minden adott, hogy csodálatos élete legyen az Isten közelében az embernek.
A másik oldalon ott van az egyik állat a legravaszabb a kígyó, aki felkínál alternatívákat.
Mik ezek? Hazugsággal való érvelés, egyetlen fáról sem ehettek, pedig Isten nem ezt mondta, hanem, hogy minden fáról ehetnek, csak kettőről nem, a tudás és az élet fájáról nem.
Sőt az örödög Istent vádolja meg hazugsággal, mondván: "dehogy haltok meg", Isten irigy, nem akarja, hogy tudjatok, nem akarja, hogy nektek is jobb legyen a sorotok.Isten nem akarja, hogy olyanok legyetek, mint Ő, pedig lehetnétek-mondja az ördög. 
A történetet ismerhetjük az Bibliából, az asszony és a javaslatára a férfi (egyaránt bűnösök, mielőtt még belemennénk, hogy az asszony az oka mindennek...) úgy dönt, hogy kívánatos a tudás fájának gyümölcse (nem alma volt!) és így lett Ádám és Éva és ezek után az emberiség a saját maga istene.
 Ha nem jön Isten kegyelméből: Jézus a megváltó, akkor az Édenben elromlott Isten-ember kapcsolatnak örökre vége szakadt volna.
Jézus, az ördög Édenben elért "eredményének" teljes lerombolására jött, ez volt a feladata és a megváltás.
Az emberiség megváltása és kibékítése az Istennel.
Jézus sikerrel járt és a győzelem nem kérdéses, az ördög örökre vesztett!!!

Ám a végső ítéletig még "szabad lábon" van Sátán és egyetlen vígasza, hogy a számára és a démonai számára elkészített pokolba, minnél több embert magával rántson.
Jézus bemerítkezett (unokatestvére Keresztelő János által) a Jordánban és szentlélekkel megtelve készült fel a 3 éves igen mozgalmas szolgálatára a Golgotára.
Elvonult tehát a pusztába. Aki kicsit is ismeri Palesztina földrajzát, az tudhatja, nem éppen édeni környezet.
Az ördög 40 napon át figyelemmel kíséri Jézus böjtölését és imádságát, kísérti végig és amikor már nagyon megéhezett akkor bekeményít és a "lényegre" tör.
Megjegyzem, szerintem a szolgálataink, missziónk, egyáltalán a hívő életünk sokszor azért nem eredményes, mert nem vesszük komolyan a kényelmünkben a felkészülést. Nem böjtölünk, nem imádkozunk, nem szánjuk magunkat eléggé oda. Még Jézus sem engedte meg magának, hogy ne készüljön fel arra a 3 évre, amin múlott a világ üdvössége.
Az Atyával perc kapcsolatban lévő Jézus sikerrel veszi a kísértéseket és helyre pakolva, megfelel az ördögnek, aki nem törődik ebbe bele, és csak egy időre hagyja Jézust békén.

3 dolog, amivel kísérti.
  • kenyér azaz egzisztencia
  • hatalom, pénz
  • hírnév, népszerűség
1., Változtasd a köveket kenyérré (hiszen éhes, 40 napja nem evett)-de nem a testnek él az ember, hanem lelki táplálékkal az Igével.
2., Borulj le és neked adom a világot, csak imádj engem. Ez becsapós, mert nem azt mondja, hogy az Istent ne, hanem engem is imádj és neked adom azt ami nem is az enyém, hiszen a világ az Istené. Jézus elmondja, csak is az Istent imádd és senki mást. Nincs kompromisszum!!!
3., Ugorj le és jönnek az angyalok, nem ütöd meg magad a kőbe. Az Atya segítsége akkor jöhet, amikor az az Ő tervébe benne van. Ne kísértsd az Urat a te Istenedet.
Ezekkel kísértette az ördög Jézust.
A megnyert "párbaj" után nem véletlenül terjedt el Jézus híre a környéken és nem véletlenül dicsőítette Őt mindenki, mert engedelmességéért Isten áldásai kísérték útján!
Példa értékűek Jézus válaszai és követendő!

Mai nyelvre lefordítva egészítettem már ki Nemeshegyi testvér 3 fogalmát (kenyér, hatalom, hírnév). Az egzisztencia, pénz és népszerűséggel.
Ugyan is, ma is a legtöbb ember a maga istene akar lenni és nincs szüksége az Istenre.
Ma is a legtöbb ember a megélhetésért és az egzisztenciáért adja el a lelkét.
Mai is legtöbb ember vágyik a hatalomra, a magas pozícióra és a pénzre, gazdagságra.
Mai is a legtöbb ember vágyik a hírnévre a népszerűségre, a jó nőkre, pasikra, kocsikra mindenre, amivel csilloghat-villoghat, -majd éghet a Gyehennán.

Ha szemléljük Magyarországot egyáltalán a világot, akkor elsőre nem értjük, miért van annyi gond, baj, pénztelenség, munkanélküliség, betegség, nyomor, természeti katasztrófa, háború, baleset, tragédia?
A fentebb leírt mondatokban és okfejtésekben ott a válasz.

Mert az ember a maga istene akar lenni.
Mert a kísértésekben sorra elbuknak, és hallgatnak az ördögre.

Röviden: ezért van ennyi nyomor és bűn.

Emberek!
Csak át kell ölelni a keresztet és megvallani a bűnöket, bocsánatot kérni, és bár testileg nem jön a kánaán, de lelkileg minden rendbe jön végérvényesen és kapsz fehér ruhát, be kerül a neved az Életkönyvébe.

Ez a legnagyobb siker, ami történhet az emberrel.
Éljetek alehetőséggel, míg nem késő, annyi mindent meg és kipróbáltok az életben, próbáljátok már ki azt is, hogy oda borulsz Istenhez és meglátod a válaszát az életed átformálását.

"Állj ellene az ördögnek-és elfut előled!"

Van még hely az égi mennyegzői asztalnál, ott a névtáblád, de még üres a helyed, ne hagyd, hogy az ördög elérje, hogy örökre üres maradjon.

"Isten munkatársi, induljatok el ... jóhírt prédikálni....!"

Segíts Istenem nekem is betöltenem küldetésem, szent ügyedért, mások javáért, családomért és magamért!


Szepes Péter
teológus



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése