2011. március 20., vasárnap

Bibliai morál avagy Lázár János margójára...

" 7. Magatok is tudjátok, mimódon kell minket követni; mert nem viseltük magunkat közöttetek rendetlenül.
8. Sem ingyen kenyeret nem ettünk senkinél, hanem munkával és fáradsággal, éjjel-nappal dolgozva, hogy közületek senkinek se legyünk terhére.
9. Nem azért, mintha nem volna rá jogunk, hanem hogy magunkat például adjuk néktek, hogy minket kövessetek.
10. Mert a mikor nálatok voltunk is, azt rendeltük néktek, hogy ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.

11. Mert halljuk, hogy némelyek rendetlenül élnek közületek, a kik semmit nem dolgoznak, hanem nyughatatlankodnak.
12. Az ilyeneknek azonban rendeljük és kérjük őket a mi Urunk Jézus Krisztusra, hogy csendesen munkálkodva, a magok kenyerét egyék.
13. Ti pedig, atyámfiai, meg ne restüljetek a jó cselekvésben."

(Pál apostol 2. levele a Thesszalonikaiakhoz 3. r. 7-13 v.)

"Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem." 
(Lázár János szavai.)

Először is szögezzük le (legalább is én, mint teológus és hívőember ezt vallom), hogy Jézus Krisztus az életét adta az egész emberiségért a Golgotán!!!
A zsidókért, a pogányokért a cigányokért a paráznákért, a legkisebb nyomorult koldusért is, tehát minden bűnös emberért, a világért!!!
Tehát innentől kezdve Jézus szavaival: "aki megbotránkoztat egyet is e legkisebbek közül méltó arra, hogy malomkövet kössenek a nyakába és a tengerbe vessék..."
Magyarul Lázár úr helyében én vigyáznék a szavaimra (főleg ha politikus vagyok...) és a könnyelmű ítélkezésekre, más emberek élete fölött!
Nekem is ezt mindég meg kell tanulnom: "ne ítélj, hogy ne ítéltess...!"
Főleg akkor ne ítélj ó ember, ha havi 600 ezer ft közpénzért béreltek neked luxus Audit!
Hogy ki mennyit ér, azt majd az Isten dönti el a nagy fehér királyi szék előtt az utolsó ítéletkor, és ennyi!

Ám Lázár úr mondandója kapcsán azért eszembe jutottak Pál apostol szavai, amit fent idézek is a Bibliából.
A munka igen is lényeges dolog, és sokat elárul egy emberről, ha szorgalmas és dolgozik, meg az is ha lusta és szánt szándékkel kerüli a munkát.
De nyilván az igények megmaradnak, de dolgozni azt már nem.
Erre írja Pál apostol, hogy aki nem akar dolgozni az ne is egyék, mert csak nyughatatlankodik és nem hasznos tagja a közösségnek.
Mert rendetlenek.
Azonban mi meg ne resteljünk a jócselekvésben.
Tehát az nagy bibliai igazság, hogy aki nem dolgozik és rendetlen életvitelt él, annak az élete nem lesz olyan "színvonalú", mint a másik szorgalmas emberé, hanem az csak nyughatatlankodik, ahelyett, hogy dolgozna.
Pál az ilyen emberek elkerülésére is figyelmeztet, meg azokéra is akik nem akarják elfogadni Krisztust, sőt még ellene is lázítanak.
Tehát akinek nincs semmilye Lázár úr szavaival élve, én hozzá teszem, hogy a saját hibájából, az bizony ne csodálkozzon, hogy az élete szegényes és sivár, már csak a Páli igékből is kiindulva.
Tehát valahol némi igazság van abban, amit Lázár János mondott, azt viszont karakteresen elutasítom, hogy Lázár úr minősítsen embereket!!!
Ha van vagyona, akkor ismét Jézus szavaival élve: "oszd szét azokat a szegények között..." és legyen hálás a jobb életért és Isten áldásaiért.
Csak ne felejtse el Lázár úr meg a többi poltikus se, hogy aki kapzsi lesz: "attól még az is elvétetik amilye van..." a Biblia alapján.

Tehát a Páli fenti igékre visszautalva, a munka fontos, és akinek van tehetsége, egészsége az dolgozzon, hogy ehessen (a saját kenyerét) és ne legyen rendetlen, meg nyughatatlan, mert nem fogja vinni sokra.

Istennek adok hálát, hogy van egészségem és munkám is!

Szepes Péter
teológus

2 megjegyzés: