2012. március 2., péntek

Családi keresztény/keresztyén élet Magyarországon...

„Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról…” (5Mózes 6:6-7)


A fenti ige természetesen úgy is értelmezhető, hogy ismételgesd azokat gyermekeid előtt.
Ismerve a zsidó vallási életet és a férfiak szerepét, kell értelmeznünk ezt.
Az isteni kijelentés tanulmányozása, átbeszélése, hirdetése, továbbadása az a férfi dolga volt, felnőtt férfi dolga, 30 éves kortól pedig a zsinagógákban fel is olvashatott és taníthatott, ha erre felkérték.
Ahogy Jézus is tette ezt.
A zsidó nép történelme egybeforrt a hitélettel, annak gyakorlásával, a mindennapjaik része volt.
Nem lehetett szétválasztani hétköznapokra és ünnepnapokra a zsidó nép életét, a hitélet állandóan jelen volt.
Persze voltak ünnepeik és ünnepnapjaik, volt a szombat megünneplése=nyugalom nap, de a vallási rítusok a kijelentésekről való beszélgetés az minden napos volt.
A történelmük része az Isten és ez egyetlen népnél sem mondható el ennyire, mint náluk.
Gondoljunk csak arra, hogy legyen bár hétfő, vagy kedd, vagy szombat (nem tudom akkor ezt pontosan ők hogyan nevezték) Isten nappal felhő, éjjel tűzoszlopban akkor is velük volt, köztük volt igen jól láthatóan.
Reggeli vagy ebéd kellett, szólt  a hang a parancs és szedhették a mannát kenyér, a fürjet hús gyanánt.
Mózeshez nem csak hangban, hanem szélzúgásban, villámló fényekben, tüzes csipkebokorban is szólt Isten láthatóan is. Ugye most a pusztai vándorlásról írok.
Mózes nem egyszer látta hátulról az Istent elvonulni.
Mózes az Isten újjával írott kőtáblákat vehetett át a Sínai hegyen Istentől. Sínai szövetség-kötés.
Izrael, mint nép történelme egyben üdvtörténet is, Isten választott népe és eszköze ez a nemzet.
Éppen ezért a zsidók nagyon ügyeltek arra (isteni parancs is, fenti igénkből is látható!), hogy történelmüket, de ami ettől fontosabb Isten tetteit nemzedékről-nemzedékre elmeséljék, elmondják, továbbadják.
Így történhetett meg szerintem az is, hogy közel 1000-1500 év (!!!) szétszóratás után (diaszpórában élés) 1947-ben még is létrejöhetett (az egykori Kánaán területén) a viszonylag független zsidó állam: Izráel=Isten harcosa. Ezt jelenti. Gondoljunk bele, hány nép tűnt el a világsüllyesztőjében, és egy nép Isten választott népe, 1500 év hontalanság és szétszóratás, üldözés, II. világháborús borzalmak után még is új államot alapít és haza talál-ez Isten óriási nagy tette és kegyelme szerintem.
Ennyit Mózesékről és Izráelről.

A fenti címhez vissza térve.
Családi keresztény/keresztyén élet Magyarországon.
Hujj, ha ezt igazán a Biblia mérlegére tesszük, akkor tisztelet a kivételnek, de nagy a baj!!!
Úgy is mondhatnám, nincs helye Istennek a családjainkban.
Mert kizárjuk onnan, vagy be sem engedjük.
Időnként, talán fókusz, meg tények, meg aktív, meg kékfény című műsoroknak köszönhetően is elszörnyűlködünk állapotokon, történeteken, de az csak addig a napig tart.
Csodálkozunk, megdöbbenünk: eltűnt gyermekek, gyermekprostitúció, pedofília, homoszexualitás, szexuális zaklatás munkahelyeken, családokban, bűnözés, éhező gyermekek, fiatal kori bűnözés, cigányság helyzete, fehérkesztyűs bűnözés, némely politikus, celeb rács mögé zárása, üres templomok, erőszakos TV műsorok, pénzhajhászás, munkanélküliség, betegségek, tragédiák, nyomor, bánat, öngyilkosság, depressziók stb...
Miért csodálkozunk? Miért ó 1000 éve keresztény magyar testvéreim? Miért?
Min háborodunk fel? Milyen alapon?!

Szülők, nagyszülők: gyakoroljátok hiteteket, Isten szerint éltek, szeretitek az Istent? Jártok rendszeresen templomba és megélitek a keresztény közösségeteket? Olvassátok a Bibliát és tanulmányozzátok is azt, megbeszélitek üzenetét, tisztelitek lelkipásztorotokat?
Hűségesek vagytok házastársaitokhoz? Nem vagytok egoisták és pénzéhesek?
Elbeszélitek gyeremeketeknek, hogy fontos a hittan a hitélet?
Elmondjátok a gyermekeiteknek, hogy miért bűn a házasság előtti szexuális élet, a paráznaság?
Elmondod édesanyaként leány gyermekednek, hogy elfogadhatatlan az abortusz.
Elmondjátok mennyire veszélyesek a discok, bulik hangulata, drogokat kapnak, lerészegednek és ez borzasztó?
Tanítjátok gyermekeiteket a Bibliára, a hitéletre, a tiszteletre, vagy te is úgy kezeled a férjed/feleséged, mint a kutyát.
Esténként olvasol fel a gyermekednek a Bibliából, beszélsz vele a hitről?
Fenyíted a gyermeked, vagy mindent ráhagysz, babusgatva és nevelsz egy igazi zsarnokot?
A Biblia leírja, hogy vessződ és botod ne vond meg a gyermekedtől, mert az a javáért van-tudod ezt? Nyilván nem agyba-főbe kell verni, mert az erőszak.
Képmutató szülő vagy, illetve őszintetlen?
Miért van annyi válás?
Elmondod a gyermekednek, hogy te sem vagy boldog az elhibázott életutaddal és ő már ezt ne kövesse el, vagy "predesztinálod" őt a te sanyarú sorsodra? Mert akkor csapnivaló szülő vagy.
Van követendő, kívánatos, keresztyén, krisztusi életpéldád?
No szóval, ha ezeket a kérdéseket megválaszoljátok/juk, akkor már láthatjuk miért ilyen a magyar társadalom, miért ilyenek a családok, a gyermekek, a fiatalok, a politika az egyházak az iskolák, a munkahelyek stb...
Mert az egyházak többségét is (tisztelet a kivételnek!) csak a földi hatalom és pénz imádása köti le!

Miért betegek a magyar családok? Hát ezért!
Már láthatjuk, hogy miért ilyenek a magyar családok, miért vagyunk ilyenek.
Én is neveltem gyermeket (nem vérszerintit) és annyi mindent elrontottam.
A fenti mózesi igét jó lenne nagyon komolyan, még időben figyelembe vennünk, venni!
Még nem késő!
Utódaink jövője és üdvössége múlik rajta!
Engedjük be Jézust a szívünkbe-ez az egyetlen megoldás! Én már csak tudom.


Szepes Péter
teológus

2 megjegyzés:

  1. Isten áldjon Péter! Nagyon szeretem olvasni a blog-odat, annyira igazakat írsz.Ilyen hitben erős férfiakra van szükség a társadalomban.Férfiakra és vezetőkre.Izráel társadalmát áthatotta az Istentől való függés és az Ő tervének megvalósulása nemzetük életében. Mi magyarok nagyot mulasztottunk ezen a területen és az amire oly sokszor hivatkoznak/hagyományok, ezer éves kereszténység... stb/ nem más mint bálványimádás, okkultizmus, varázslás...De úgy gondolom nincs még minden veszve, csak legyenek erős , bátor férfiak akik valóban hitben akarnak járni a magyar nemzetben is. Legyenek istenfélő férfiak és nők a politikában, a közéletben is akik nem csupán vallásosak, hanem az Isten akaratát kutatva és cselekedve viszik előbbre ennek a népnek a sorsát, hogy ez a nemzet se vesszen el , hanem az ezer éves királyság idején felmenve Jeruzsálembe tegyen tisztességet az Urak-Urának és Királyok Királyának.

    VálaszTörlés