2012. január 25., szerda

Mi az Úr akarata?-Avagy összhangban az Istennel

Mikeás próféta könyve 6. rész 8. v.:
"Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kiván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel."



„1Amikor lejött a hegyről, nagy sokaság követte őt, 2és íme, odament egy leprás, leborult előtte, és ezt mondta: "Uram, ha akarod, megtisztíthatsz." 3Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és ezt mondta: "Akarom. Tisztulj meg!" És a lepra azonnal letisztult róla.”
(Máté evangéliuma 8. rész 1-3. v.)

Először is, akkor van értelme foglalkozni igazán az Isten akaratával, annak megértésével, ha hisszük, hogy van Isten, a Bibliában kijelentett Isten, ha hiszünk Benne.
Isten akarata érvényesül sok esetben a hitetlen ember életében is, de nem élvezi annak igazi áldásait, mert nincs közössége az Istennel.
Azt is tudni kell, hogy Isten minden emberért elküldte Fiát, Jézus Krisztust és mindenkit szeret!
Isten ingyen kegyelméből, érdemtelenül megkaptuk a hit ajándékát, tehát én és a feleségem hiszünk Istenben, és olyan jó, hogy családtagjaink némelyike, sok ismerősünk és barátaink is hisznek Istenben.
De mivel a hit cselekedetek nélkül megholt, ezért a hit igazi fokmérője az amikor cselekszem a jót, cselekszem engedelmesen az Isten akaratát.
El is érkeztünk a mai írásom kulcs kérdő-mondatához: mi Isten akarata?
Általánosságban és az életemre nézve.

A fenti ószövetségi igében jól láthatjuk, hogy mielőtt Isten kérne/parancsolna, előtte mindig kijelent, ha úgytetszik helyzetbe hoz. Megjelenteti, kijelenti mi a jó, mi a helyes.
Példát ad, elsősorban a Biblián és Jézuson keresztül.
Csak ezek után jelenti ki akaratát, arról mit és hogyan, hol tegyünk.
Tehát nagyon fontos dolog, megállapítás: Isten akarata nem nyilvános, hanem lepel mögött van, ahhoz, hogy a lepel eltűnjön, közösség kell Vele és élő hit, majd engedelmes szív, figyelem, tisztelet, imádat, dicsőítés, és akkor megadatik, hogy meghalljuk szavát, megértjük szavát, megértjük életünkre nézve akaratát és el tudunk indulni, odaadással cselekedni akaratát a Jóistennek.
Máshogy nem megy és nem működik, csak így.
Az Atya megértéséhez, pedig az egyetlen kulcs és út maga: Jézus Krisztus a Megváltó.
Tehát igazán boldog, békés, elégedett nem tud lenni az az ember, aki nincs közösségben Istennel, és nem ismeri, nem teljesíti akaratát, nem adta át neki az életét.
Nem tud!!!
Lehet celeb vagy sztár, tele pénzzel, sok hatalommal, nőkkel/pasikkal, házakkal, luxussal, autókkal, nyaralókkal, gyermekekkel, családdal, busás munkahellyel, jó beosztással, egészséggel, nem tud igazán boldog lenni sem békés, sem elégedett!-mert nincs Istene, nincs üdvössége, ezért!
Hány példa van erre hazánkban is meg a világban is sajnos: Domján Edit, Szécsi Pál, József Attila, Latinovits Zoltán, Cserháti Zsuzsa, Zámbó Jimmy, Mari Zsuzsi, Michael Jackson, Amy Winehouse, Cirt Cobain, Freddie Mercury, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Heath Ledger stb...

Tehát közösségben, összhangban lenni Istennel ez az ALAP!
Egyik jó példa erre Pál apostol élete is. Mennyire fontos az is, hogy kivel, mivel, mikor, mit és hol?
Mennie kellett az evangéliumot hirdetni a pogányoknak.
Volt amikor nem Barnabással, hanem Silással, nem kelet felé, hanem Macedóniába, nem szárazon, hanem hajóval, nem később, hanem holnap, nem azonnal az igékkel, hanem lásd Athén aeropagos: filozófiával.
Ehhez viszont rengeteget kell imádkozni, beszélgetni Istennel, elmélkedni, közösségben lenni másik hivőemberrel, hívőemberekkel és tanulmányozni amikor csak lehet, napról-napra a Bibliát.
Pál élete jó példa erre.
Igazság, irgalmasság, alázatosság: Mikeás próféta ezt írja le, hogy ez az Isten akarata, kérése az embertől.
Igazságot cselekedjen és ebben járjon, szeresse az irgalmasságot és nyilván gyakoroljon is irgalmat és alázatosan járjon emberek és nopláne Isten előtt.
Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni a képet, akkor ha csak eme 3 mikeási alapértékre gondolva vizsgáljuk az embereket, már is jól látható: ki hisz Istenben, ki van Vele közösségben és ki cselekszi az Ő akaratát.
Igazságosak az emberek mindenkivel, egymással, irgalmasak egymással, alázatosak-ma Magyarországon?
Mit gondolsz kedves olvasó?
Te az vagy, amit Mikeás leír, ilyen vagy, így tudsz Istenre tekinteni?
Én Szepes Péter ilyen vagyok?
Sajnos nem mindig, de törekszem erre naponta.
Nagyon önző az emberek többsége, a világ.
Hol figyel a másikra, inkább belerúg, hol igazságos, inkább megalkuvó, hol alázatos, inkább gőgös.

Nem véletlen, hogy Jézus a királyi, fehér ítélőszék előtt nem azt fogja kérdezni, hogy: szereztél vagyont, doktori címet, jó állást, hány diplomád volt, beutaztad-e a földet, adóztál-e, mennyi politikus, befolyásos barátod volt, mennyi kaprot meg adományt fizettél, mennyi könyvet írtál, milyen házad, autód volt és mennyi pénzed-HANEM: adtál-e egy pohár vizet a nincstelennek, gondoskodtál-e a betegről, adtál-e ruhát a mezítelennek, meglátogattad-e a börtönben lévőt, tudtál-e átölelni szeretettel olyan embert, akit a társadalom csak senkiházinak tartott?

Mi Isten akarata?
Általánosságban (már elnézést a kifejezésért): "minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére eljusson" (1. Timóteus 2, 4.). Isten igazsága pedig, "hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne el ne vesszen, hanem örökélete legyen." (János ev. 3,16.)

A te (én) személyes életedre nézvést mi Isten akarata?
Csodálatos példa erre a személyességre, -mert még egy fontos üzenet: Isten világokat teremtő Isten és személyes Isten is egyben-a fent idézett újszövetségi ige Máté evangéliumából, a leprás ember személyes Istenévé vált ott Jézus, akinek az volt az akarata a leprás életére nézve: "Akarom. Tisztulj meg!"
Jézus akarta, hogy gyógyuljon meg a leprás.
De ennek volt egy előfeltétele is, a leprás megalázva magát Jézus színe elé állt, és hittel kérve, mert tudta, ha Jézus akarja, meg tudja tisztítani, erre a hitre reagált úgy Jézus, hogy igen akarom, valóban akarom, tisztulj, gyógyulj meg, az akkor halálos, gyógyíthatatlan betegségből.
És megtisztult, de nem csak testileg, hanem lelkileg is!
És ez a főlényeg.

Sokan nem hisznek igazán Istenben és nem jó helyen keresik a gyógyulás, tisztulás forrását.
Hány templom járó megy el halottidézőhöz, jósnőhöz, nézi az Ezo TV-ét, hisz a számmisztikában, LOTTO-ban.
Sokan ezért nem, hogy lelkileg nem gyógyulnak/tisztulnak meg, hanem testi betegségeikből sem gyógyulnak meg. Aztán lázadva, habzó szájjal kérdezik, miért halt meg a gyermekem, miért halt meg a testvérem, az apám stb...?
És nem jönnek rá, hogy a bűneid, gőgöd, hitetlenséged miatt.

Isten akarata személyes életemre, hogy gyógyuljak meg/ki az istentelenségből, hitetlenségből, engedetlenségből, és cselekedjem az Ő akaratát, hirdetve az evangéliumot.

Csendben kell lenni Isten előtt, tanulmányozva az igéket, megalázva magunkat és jön az útmutatás: hol éljek, ki legyen a házastársam, hol dolgozzam, hogyan éljek, mit tegyek, mit szóljak stb...

Jézus, -jó példa erre a fenti újszövetségi igékben lévő leprás meggyógyítása- nem "csak" lelki gyógyulást akar adni, hanem testit is. Neki fáj ha látja betegen, pénztelenül, munkanélkül, elkeseredve az embert, neki fáj, ha valakire már senki nem nyitja rá az ajtót, neki fáj az alkoholista elcsúszott életvitele, neki fáj a rákos beteg égbe kiálltó fájdalma, neki fáj a kisgyermekek szenvedése, az éhezők jajkiáltása, a háborúk zaja, neki fáj minden szomorúságunk, de minden terhünket a vállára vette a Golgotán.
Érjen is minket bármi baj, fájdalom, gond és bánat-Ő hű és igaz, magát nem tagadja meg, hűtlenségünkre válasza a hűség, tagadásunkra a szeretet és ölelés.
Örökéletet kínál, mennyei dicsőséget, életkönyvébe való beírást kínál, szeret és áld minden nap-hiszed é ezt?
Mit teszel? Hogyan élsz?
Ha azt se tudod, hogy mit tegyél, hogyan élj, ne csodálkozz, hogy nem hallod, érted Isten szavát, akaratát.
Alázd meg magad és ismerd be, hogy bűnös vagy, egy semmirekellő és kérj bocsánatot, a szenvedélyekről való leszokást és ajánld fel életed irányítását Istennek, és már is jön a válasz a boldogság, a békesség, a nyugalom és kiegyensúlyozottság. A próbák azok megmaradnak, de ez a javunkért van.

Nem leszel egy Michael Jackson, de nem is baj, legyél üdvözült polgártársa a Mennynek már itt e földön és hidd el, bőven-bőven túlszárnyaltad Mr. Jacksont, meg mindent, mert ez a legnagyobb amit elnyerhetsz, megkaphatsz a földön, meg egyáltalán!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A hívőemberek felé, pedig Isten akarata, hogy igaz-mint törékeny, repedezett cserépedényke, de mint ESZKÖZ, ISTEN ESZKÖZE, szolgálj és hirdesd az evangéliumot, Isten Krisztusban megmutatkozott szeretetét!

Ez életedre nézve az Isten akarata!

Tegyük tehát, mert közel a hajnal-és még oly sokan tévelyegnek, nem jó ha ez nekünk hívőknek nem fáj eléggé, kapcsoljunk feljebb és irány a missziómező!

Mert ez Isten akarata!

Összhangban Istennel-teljen így el minden napunk!

Dicsősség az Úrnak kegyelméért, és hívó szaváért!

Induljunk "mert az aratni való sok, de a munkás kevés"!


Szepes Péter
teológus





1 megjegyzés:

  1. Ahogy rendezgetem itt a nagymamád által a Békehírnökből összegyűjtött régi verseket, pont a kezembe akadt egy, amelyik ideillik:

    Lukátsi Vilma: Hol a helyed?

    Senki sem született véletlenül,
    Istennek terve van mindenkivel
    (veled és velem is!).
    A kérdés: ott vagy-e a helyeden?
    És mindjárt a következő kérdés:
    hogy ott maradsz-e azon a poszton
    akkor is, ha mást szeretnél jobban?
    Ha a szíved más munkáért dobban?
    Vagy ha - bárányként - úgy találod,
    hogy a másik legelő a zöldebb,
    érdemes érte a hegyet mászni,
    följebb,
    és egyre följebb űz valami vágy.
    (A szív könnyen csalja meg magát.)

    Ha nem tudod, hol van a helyed,
    lelked a csendet kérdezze meg!
    Bár a zajban nehéz megtalálni,
    de máshogy nem lehet!
    Csak ott szól az Úr. Ha őszinte vagy,
    s ha vágyaid ellen döntött, mégis!
    Boldog vagy, ha ki tudod mondani:
    "Ahogy TE akarod, úgy szeretném én is!"

    VálaszTörlés