2012. január 1., vasárnap

Életünk újabb mérföldköve, avagy a 2012. év kezdete...

"31 Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? 32Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. 33De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek. 34Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja." (Máté 6, 31-34)

Sokan most kezdenek józanodni, ébredezni, emésztési problémáikat kiheverni.
Új év kezdődött a 2012.
Hasonlóan a 2000. évhez, most is az ördög az ő eszközein keresztül újra behozta egy filmen keresztül (2012 a címe) a köztudatba, hogy idén megállíthatatlanul jön a világvége, mert a maja naptár megírta anno.
Igen lehet, hogy ez a világ utolsó éve, de nem a film és a maják miatt, hanem mert Isten esetleg most látja jónak. Mindenesetre a vallásos emberek (akik ugye keresztények ám) jó bevették ezt és nekem is mondták, jön a vég.  Persze a mondatuk nem így folytatódott, hogy ideje azonnal megtérni, Krisztushoz fordulni, elhagyni a pénz imádatot, a bűnöket, nem, sikkes erről beszélni, ennyi.
Szánalmas amikor emberek idáig jutnak el és nem többre, misztikumot várnak, meg kínai bárkát aki majd felszedi a dúsgazdagokat. Halkan jegyzem meg a Biblia a világvége pusztítását égből jövő tűzáradattal írja le és nem újabb özönvízzel, az többet nem lesz, Isten Nóénak megígérte. Tehát a bárka maximum arra lenne jó, hogy abban ég szénné, vagy olvad össze a benne lévő embertömeg.
Jób ismerjük mit mondott: "mezítelenül jöttünk ki anyánk méhéből, mezítelenül is megyünk el.".
És igaza van!
Magnus Alexandros (Nagy Sándor a hódító) kifejezetten azt kérte, hogy úgy tegyék a koporsójába, hogy a 2 keze két oldalt kilógjon és így temessék el, hogy lássa a népe, még ő is üres kézzel távozik evilágról.

Az első mondatomhoz vissza térve, vajon hányan fejezték be az óévet és kezdét úgy az újévet, -mint Mónika és én ma hajnali 1.30-kor-, hogy a térdeiken imádkozva adtak hálát mindenért az Istennek és kértek erőt, megtartást, kegyelmet és hitet ebben az új évben?
Fontos, hogy számot vessünk és belássuk, azt amit Mózes kért: "15Mózes megjegyezte: "Ha te magad nem jössz velünk, akkor inkább ne is vezess el innét bennünket. 16Miről ismerhetnénk meg, hogy én és a nép kegyelmet találtunk színed előtt, ha nem arról, hogy velünk vonulsz, és mi, én és a néped, ezáltal a föld minden népe előtt kitüntetésben részesülünk?" 17Az Úr így válaszolt Mózesnek: "Megteszem azt is, amit kértél, mivel kegyelmet találtál színem előtt, és én név szerint ismerlek téged." (Mózes II. könyve 33, 15-17)
Lássuk már be, Isten nélkül semmi nem megy, és nincs nélküle normális életünk, csak vele.
Lássuk be Jézus váltsághalála az ami megigazít és csak a neki átadott élet kerül megtartásra.

Csak így van értelme neki menni ennek az új évnek.
Hányan gőgösek, felfuvalkodottak, és aggódanak, idegesek, bizonytalanok, és nem veszik figyelembe Istent, vallják nem is hisznek Istenben.
Nekik ez évben is az a legfontosabb, hogy mit csinál a Kormány, lesz e nyugdíj és munkahely, lesz e pénzük, mi lesz a cigivel, milyen törvények jönnek és mi lesz a hitelekkel, mi tesz velünk Brüsszel meg az IMF, meg az USA?! (Megjegyzem nem kellene az Európai Unióhoz tartozni, minek, hogy a külföldi EU-s bankok mind több hitelbe sújtsanak minket, a magyar meg tudna állni a maga lábán, ha össze tudna fogni!) 
A gyűlölet, megosztás, tüntetések Budapesten, a másik letiprása, ettől lesz hangos minden.
És a nagy hangzavarban el is vész sokak számára a fenti Máté evangéliumából szóló igék, amit Jézus mond.
Jézus elismeri, hiszen emberi testben ő is 33 évig a földön, és családban élt, hogy az élelem, ital, és a ruházat az alapvető szükséglet. Sok minden van, amit az Istentől kaptunk és ha helyesen bánunk vele a hasznunkra válik, és ezeket vágyni nem bűn.
Jézus a prioritásokról, a sorrendről, a súlyozásról, a helyes értékrendről beszél. 
Helyes dolog becsületes, szorgalmas munkával pénzt keresni is, mert az is szükséglet a pénz.
Ám Jézus azt mondja, hogy a sorrenden múlik minden.
Keresni, Jézus is ezt kéri keress ember, keressetek emberek, keress Szepes Péter!
Keresd először (és nem másodszor, ötödször), mondhatni legelőször Isten országát, Isten igazságát!
Keresni az Isten értékrendjét, keresni Istent, kutatni az ő akaratát, beszélni vele, kérni őt, bűnt vallani neki és hirdetve az evangéliumot, tanítványokká tenni még sok népeket.
Nagyjából számomra ezt jelenti keresni Isten országát és igazságát.
Ha ez megtörténik, akkor ráadásul lesz ételünk, italunk és ruházatunk.
Bele gondoltál már abba, hogy azért nincs enni, vagy inni, vagy ruházat, mert nem törődesz Istennel, nem keresed az igazságát?!
Bele gondoltál már abba, hogy mekkora kegyelem Istentől, hogy istentelenül élsz és még is van enned, innod, ruhád és pénzed?!
Nem lesz ez mindig így, egyszer eljön az igazság pillanata és a végső ítélet!

És akkor megnézik, mi volt neked fontos az évek folyamán? A szenvedélyeid, az okoskodásaid, a nagyképűséged, az engedetlenséged, a hitetlenséged?
Jaj, ha nem vagy engedelmes Istennek, ha ezt az évet is úgy kezded, hogy te akarsz a magad istene lenni, ne csodálkozz, ha tragédia lesz!
Jézusnak fontosabb volt a saját háznál, egzisztenciánál az evangélium hirdetése, az üdvösség munkálása.
"A madaraknak van fészke a rókáknak barlangja, de az Emberfiának nincs hová a fejét lehajtania..."-mondta az Úrjézus. Nem lusta volt, hiszen ácsként dolgozott, hanem tudta a helyes prioritást.

Ismerjük a zsoltáros mit mond: "ha az Úr nem építi a házat hiába fáradoznak az építők!"    
Ha idén 2012-ben Isten nélkül, bűnösen akarsz fáradozni és hajtani a mókuskerekedet, nem fog menni, és igazán nem jutsz semmire.
Nem mert Isten nélkül nincs normális élet.
Csak pusztulás, betegség és szomorúság lesz az osztályrészed!
Ilyen új évet akarsz magadnak, kedves olvasó?

Nem kéne!
Azért nem, mert adott a lehetőség a boldog, új évre, sőt életre, Krisztus által.
Aki Krisztusnak átadja az életét, és megtérve, újjászületve szolgálja őt, annak már a mennyországi lét, itt a földön megkezdődik.
Így már jönnek a ráadások, a földi szükségletek, de nem ezek fogják uralni az életünket, nem a taposómalomban fáradunk hiába, hanem fehérruhában már itt a földön Jézus munkatársai lehetünk.
Eszközei, cserpedényei, akiken keresztül áradhat a jóság, öröm és békesség.

Az üdvösség elérhető, ott van az orrod előtt, ez az év legyen a megváltásod, megmenekedésed éve, kedves olvasó!
Én ezen fogok dolgozni, nekem erről fog szólni 2012.

Istené a dicsősség, miénk pedig az Ő áldásai!

"Isten munkatársi induljatok el...!"


Szepes Péter
teológus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése