2011. november 18., péntek

"Ahogyan Nóé napjaiban történt..."

„1Akkor ezt mondta az ÚR Nóénak: Menj be egész házad népével a bárkába, mert csak téged látlak igaznak ebben a nemzedékben. 2Minden tiszta állatból hetet-hetet vigyél magaddal, hímet és nőstényt. Azokból az állatokból, amelyek nem tiszták, kettőt-kettőt, hímet és nőstényt.  3Az égi madarakból is hetet-hetet, hímet és nőstényt, hogy maradjon utódjuk az egész földön. 4Mert hét nap múlva negyven nap és negyven éjjel tartó esőt bocsátok a földre, és eltörlök a föld színéről minden élőt, amelyet alkottam. 5Nóé meg is tett mindent úgy, ahogyan az ÚR megparancsolta neki. 6Nóé hatszáz éves volt, amikor özönvíz lett a földön. 7Bement tehát Nóé fiaival, feleségével és fiainak feleségeivel a bárkába az özönvíz elől.  8A tiszta állatok közül, de a nem tiszta állatok közül is, a madarak és mindenféle földi csúszómászók közül 9kettő-kettő ment be Nóéhoz a bárkába: hím és nőstény, ahogyan megparancsolta Isten Nóénak. 10A hetedik napon özönvíz lett a földön. 11Nóé életének hatszázadik évében, a második hónap tizenhetedikén, fölfakadt ezen a napon a nagy mélység minden forrása, és megnyíltak az ég csatornái.  12Negyven nap és negyven éjjel esett az eső a földre. 13Még azon a napon bement Nóé és Nóé fiai, Sém, Hám és Jáfet, Nóé felesége és fiainak három felesége a bárkába, 14és velük együtt mindenfajta élőlény, mindenféle állat és mindenféle csúszómászó, amely csak csúszik-mászik a földön, mindenfajta repdeső állat, madarak és szárnyasok. 15Kettő-kettő ment be Nóéhoz a bárkába mindenféle élőlényből. 16Hím és nőstény ment be minden élőből; bementek, ahogyan Isten parancsolta. Az ÚR pedig bezárta Nóé után az ajtót. 17Amikor már negyven napja tartott az özönvíz a földön, annyira megnövekedett a víz, hogy elbírta a bárkát, és az fölemelkedett a földről. 18A víz egyre áradt és növekedett a földön, úgyhogy a bárka a víz színén úszott. 19A víz egyre erősebben áradt a földön, és elborította a legmagasabb hegyeket is az ég alatt. 20Sőt tizenöt könyöknyit áradt a víz azután, hogy elborította a hegyeket. 21Elpusztult minden test, amely a földön mozgott: madár, állat és vad, a földön nyüzsgő minden féreg és minden ember.  22Minden meghalt, aminek az orrában élet lehelete volt, ami a szárazföldön élt. 23Eltörölt Isten minden élőt, amely a föld színén volt, embert és állatot, csúszómászót és égi madarat. Mindent eltörölt a földről, csak Nóé maradt meg és azok, akik vele voltak a bárkában.  24A víz százötven napig áradt a földön.”     (Mózes I. könyve 7. fejezet)


„35Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el." 36"Azt a napot viszont, vagy azt az órát senki nem tudja: sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem csak az Atya egyedül.  37Ahogyan Nóé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfia eljövetele is. 38Mert amiképpen azokban a napokban, az özönvíz előtt, ettek, ittak, házasodtak és férjhez mentek egészen addig a napig, amelyen Nóé bement a bárkába, 39és semmit sem sejtettek, míg el nem jött az özönvíz, és mindnyájukat el nem sodorta, úgy lesz az Emberfiának eljövetele is. 40Akkor ketten lesznek a mezőn: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik, 41két asszony őröl a kézimalommal: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik. 42Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, hogy melyik órában jön el a ti Uratok!”    (Máté evangéliuma: 24. r. 35-42. v.)

"7Hit által kapott kijelentést Nóé azokról a dolgokról, amelyek még nem voltak láthatók, és Istent félve és tisztelve készítette el a bárkát háza népe megmentésére. E hite által ítélte el a világot, és a hitből való igazság örökösévé lett."      (Zsidókhoz írt levél 11. r. 7. v.)

"1Történt pedig, hogy amikor az emberek kezdtek elszaporodni a földön, és leányaik születtek, 2látták az istenfiak, hogy szépek az emberek leányai, ezért feleségül vették közülük mindazokat, akiket kiszemeltek maguknak.  3Akkor ezt mondta az ÚR: Ne maradjon lelkem örökké az emberben, hiszen ő csak test. Legyen az életkora százhúsz esztendő. 4Abban az időben, amikor az istenfiak bementek az emberek leányaihoz, és azok gyermekeket szültek nekik - sőt még azután is -, óriások éltek a földön. Ők azok a vitézkedők, akik ősidőktől fogva hírnevesek voltak. 5Amikor látta az ÚR, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a földön, és hogy az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz,  6megbánta az ÚR, hogy embert alkotott a földön, és megszomorodott szívében.  7Azért ezt mondta az ÚR: Eltörlöm a föld színéről az embert, akit teremtettem; az emberrel együtt az állatokat, a csúszómászókat és az égi madarakat is, mert megbántam, hogy alkottam őket. 8De Nóé kegyelmet talált az ÚR előtt. 9Nóénak ez a története: Nóé igaz ember volt, feddhetetlen a maga nemzedékében. Az Istennel járt Nóé."   (Mózes I. könyve 6 fejezet 1-9. v.)


Nóé és családja élte mindennapjait. Élte egy olyan környezetben amikor az emberiség gonosszá vált, eltorzult isteni képmás lett, telve hamis szexuális vágyakkal, földi szenvedélyekkel, istentelenséggel. A biblia kutatók kb. Krisztus előtt 2500-a teszik az Özönvíz történetét. A teremtéstől szintén a tudósok szerint kb. 1500 év telt el az özönvízig. A már említett emberi gonoszság és istentelenség, valamint a Nefilek miatt döntött úgy a Teremtő, hogy elég volt. Az engedetlen angyalok "istenfiak", akik emberekkel léptek nemi kapcsolatba és nagy, erős, óriás termetű, de gonosz lelkületű lények/embereket nemzettek. Tehát istenfiak és emberek utódai a Nefilek. Ebben a légkörben kapja Nóé és családja azt az isteni parancsot, hogy építsenek bárkát gófer fából (számunkra ismeretlen cédrus vagy fenyőfa lehetett, gyantás) és szurokból. 
Nekem nagyon tetszik az a találó mondás: "Profik építették a Titanicot, amatőrök a bárkát." Melyik is sülyedt el?
Jelezve ez az emberi gőg és az Isten közötti különbséget.
Mivel Nóé igaz ember volt és félve tisztelte az Istent, hite által kapott Istentől kijelentést, megmentésre talált és kegyelemre családjával együtt.
Na de Nóé története ismert és bárki utána nézhet a Bibliában és keresztyén könyvekben.
Ami nagyon fontos hitt és igaz volt Nóé!!
Inkább én arról szeretnék írni, amit Jézus Krisztus mond a fent idézett Máté evangéliumában.
Az utolsó időkről beszél a közelgő elragadtatásról és a végítéletről.
"Ahogyan Nóé napjaiban történt"... mondja Jézus és tanítja a rábízottakat, tanítványait.
Ahogy akkor történt, úgy lesz az utolsó időkben is.
"Ettek, ittak házasodtak, férjhez mentek és semmit sem sejtettek, míg el nem jött az özönvíz..."-mondja a Megváltó.  DÖBBENETES!
Sőt gúnyolták Nóét, szárazföldön, száraz időben bárkát építeni? Őrültnek tartották és tettek arra, hogy Nóé mit mond és hogyan él és nem hittek neki. Csak akkor amikor jött az özönvíz, de akkor már zárva volt a bárka ajtaja és nem volt hely másoknak benne, jött a pusztulás minden kint maradottra.
Akkor már láttak, hittek, de hiába-az ördögök is hisznek, mondja Jézus, és mire mennek vele?
Nóé hite által ítélte el a világot Isten és Nóé a hite által és igaz cselekedetei által lett az igazság részese.
Kegyelemből, nem saját érdemből, nem magától menekült meg, Isten kellett hozzá, de meg volt az alap a HITE, és az, hogy látatlanul is (mert ő sem látott mást, mint szárazföldet, szárazságot, és pusztaságot, és nem jött azonnal az özönvíz) elfogadta Isten utasítását és belekezdett a bárka építésébe: ENGEDELMES SZÍVVEL, kitéve magát és családját a gúnynak, megvetésnek, kritikának, közröhely tárgya volt hosszú hónapokig. Nekünk kedves olvasó, mennyire tud fájni egy kis kritika, vagy szuverenitásunk megsértésének/megsemmisülésnek vesszük, ha valamiban alul maradunk, évekig nem akarunk szólni, jószívvel nézni a másik emberre, mert megbántott, szégyelljük Istent, és inkább a barátok a társaság kedvééért, vagy a főnök előljáeó méltóság kedvéért hallgatunk. Nóé nem ilyen lehelletnyi gúnynak, kellemetlenségnek volt kitéve, hanem komplett őrültnek, teljes idiótának nézték, naponta gúnyolták, szidalmazták, kiröhögték, nézték, mint egy bazári majmot, és ő úgy, hogy nyomát nem látta víznek, csak építette és építette a bárkát, ahogy Isten elmondta neki ács szakma ügyileg.
Nóé hálás lehet az Istennek ezért, meg azért is, hogy Nóé hite elég volt ahhoz, hogy a családja, gyermekei, menyei, felesége is hitt az Istennek és együtt tették amit kell.
Nagy tanulság (kihangsúlyozva, hogy emberi érdem alapján nincs semmi, sem üdvösség, sem jóakarat, mert az ember gonosz születésétől fogva!), hogy ha hiszel és igaz vagy, figyelsz Istenre és teszed amit mond, akkor a családod, a körülötted lévők elkezdenek Istenre figyelni, felé fordulni.
Elgondolkoztál már azon, hogy azért istentelen a szűk és tág környezeted, mert te sem vagy igazán engedelmes Istennek?! Uram bocsá' te is istentelen vagy, sőt még vallásos, képmutató is...!
Jézus szavai mára teljesen aktuálisak (mindig azok, csak korokra vonatkoznak, azt gondolom, ez a kor eljött) amit Nóé idejéről szól a végső korra vetítve.
Mert ma mi történik kedves olvasó?
Csak vázlatosan, tény szerűen:
-ember. embernek farkasa
-hatalomért, pénzért, sztárságért, pozícióért mindenre képes
-istentelenség van, egoizmus van
-hitetlenség van
-engedetlenség van
-istentelenség van
-erkölcstelenség van
-paráznaság, homoszexualitás van, perverziók, pedofília van
-képmutatás van
-szenvedélyektől való függőség van
-erőszak van
-tolvajok vannak
-gyilkolnak
-bálványimádás van meg Máriázás
-farizeusi "hívő" magatartások vannak
és sorolhatnám még végtelenül.

Nincs igaz (tisztelet mindig a kivételnek!) Ige ismeret, nincs igaz hívőélet, szokássá, szívnélkülivé silányul a templomi/gyülekezeti részvétel.
Sok ember ateista, és ilyenkor az elfogadott norma az, hogy tiszteletben kell tartani mindenki vallási/világnézeti meggyőződését, a vallás magánügy stb...
Isten -már bocsánat, de Nóé idejében megmutatta: mi a véleménye arról az emberiségről, és az életvitelükről. Nóé hite sem volt elég, a bárka építése sem volt arra ösztönző nekik, hogy észbe kapjanak, hogy azt mondják, mit is akar ez lenni? Isten ezt azzal reagálta le, hogy elpusztította őket, az emberiséget, Nóé családját kivéve. Azért az is elgondolkoztató, hogy az egész földön NYOLC ember volt mindössze, aki Isten szerint élt. Nem?
Ma sem merném azt mondani, hogy a 7 milliárd lakosú föld 10%-ától több lenne az igaz ember.
Azért több, mint 8 fő, de ne legyenek hiú ábrándjaink.
Minden embernek szabadakarata van, annyira tudjuk mondani, hogy én döntök, valóban, de akkor ne nyávogj, ha jön a pokol.

Nekünk újszövetségi népnek, már jóval többünk van, mint kézzel ácsolt fabárka!
A képlet most is ugyan az, a világ ítélet alá esik maholnap, és Isten Fia: Jézus nélkül nincs menekvés, mivel a végítélet TŰZZEL jön, már a fa és az abból készült szurkos fabárka KEVÉS, elég, minden elég.
Csak Jézus beszéde marad meg és az amit Jézusért tettünk örökké. Minden más csak jelentéktelen epizód volt (beleértve a pozíciót, doktori címet, autót, szépséget, erőt, házat, munkahelyet, földkörüli utat, pénzt, vallási, családi szokásokat...) nem számítanak, az örökélet, korona szempontjából csak az számít, mit tettél Jézusért, és engedelmesen hittél e Benne?!
Ma is házasodnak, esznek, isznak, szülnek, hitetlenek, istentelenek, gúnyolódók, szenvedélyek rabjai, kapzsik és gőgösek, nemtörődömek az emberek, és NEM FIGYELNEK Jézusra, a Bibliára, és azokra a hívőemberekre sem, akik Jézus követeként, hűséges életükkel figyelmeztetnek.

Viszont ebbe mi bűnös, de újjászületett hívőemberek nem törődhetünk bele, és nem lehetünk felelőtlenek, hanem a MISSZIÓPARANCSNAK engedve hirdessük szakadatlan az evangéliumot minden embernek.
És akkor biztos, hogy Jézus velünk lesz a világ végezetéig!

Hirdessük tehát és áldjuk Isten Szent nevét, hogy mind többen üdvözülhessenek, mert közel az ítélet!

Induljunk tehát!

Szepes Péter
teológus










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése