2013. november 10., vasárnap

Elmúlás, de hogyan?

Ma a Pécsi Bokor utcai Baptista Gyülekezetben Győri Kornél elöljáró testvér hirdette az igét, íme: 
Textus a Prédikátor 12,1-7 volt.

Szép, szimbolikus lefestése ez az idős kornak költői nyelven. Salamon tapintatosan érzékelteti az idős kort. Gyötrelem ideje, romló egészség, sok rossz nap. Jelentései:
-„Reszketni fognak a ház őrzői”: időseknek már reszket a keze.
-„támolyognak az erős férfiak”: görbülő, erőtlen lábak, nehézkes már a menés.
-„megállnak az őrlő lányok”: fogak hiánya.
-„és elhomályosulnak az ablakon kinézők”: homályos szemek, látás megromlása.
-„elcsendesül a malom zúgása”: hallása is romlik az idősnek már.
-„Fölkelnek a madárszóra is”: az idősek már rossz alvók, és korán kelnek.
-„Még egy kis emelkedőtől is félnek”, ”a sáska nehezen vonszolja magát”: Az erő csökkenése, már egy kis emelkedő után is meg kell állni pihenni.
-„Mandulafa kivirágzik”: fehér virága van, azaz megőszül az idős ember.
-„és mit sem ér a fűszer”: étvágy csökkenése, a testi vágyak elmaradása.
-„mert elmegy az ember az örök otthonába”: végül jön a halál az elmúlás.

Az idős ember jobban fél a változásoktól és nem ismeri ki magát már. Kihuny a fény, véget ér a szolgálat. Elgondolkodtat, és elszomorít ez, de van benne üzenet, biztatás minden korosztálynak. Kérdéseink is vannak:
Miért jött be a világba a bűn, a halál? Miért van betegség és miért kell meghalni? Meg kell látni a vigaszt is. Meg kell látnunk a mindennapok szépségét is. Ne éljünk Isten nélkül, mert ez a legnagyobb nyomorúság. „Akik az Úrban bíznak, erejük megújul.” Biztató igék és fontos ezeket megélni. Kedvesnek lenni Istennek, az Ő színe előtt. Van egy mondás: „A mai nap a hátralévő életed első napja.” „Gondolj Teremtődre ifjúságod idején, míg el nem jönnek a rossz napok…” A Teremtőt nem korlátozza semmi, nem korlátozza földi időpont, idő, és Ő igaz Bíró, aki megítél minket az utolsó napon. Az ifjúság idején elkövetett tettekért is megítél Isten! De gondolj a kegyelem, a szeretet Istenére, gondolj a Teremtődre. Nem a sors, nem mi magunk formáljuk napjainkat, hanem maga Isten. Ő nem akar nekünk rosszat. Isten nélkül bármi megtörténhet velem, de Istennel semmi sem. Lehet az életünk örömteli, hiten alapuló, Istenben élő. Fia Jézus által ezt lehetővé tette számunkra. Egész életedben minden nap gondolj a Teremtődre, hogy Isten irányítsa azt, ne a véletlenek. Istenre bízd magad! Ámen!

Reflexióm:

Az igehirdető testvér nagyon szépen kifejtette a szimbólumokat.
Igen vallom én is az igével együtt, hogy amilyen volt az ifjúságod, olyan lesz az életed, az idős korod is. Magyarul: nyomorult, vagy reményteli. Ám lehet kiegyensúlyozott aktívkor és időskor, ha helyre hozzuk Jézus vére által az életünk ifjú korban elrontott részét. Aztán lehet egy egész elrontott élet végén is megtalálni Istent és üdvözülni, mert Ő ennyire irgalmas és szeret. Ami a legjobb, hogy lehet már ifjú kortól fogva a halálunkig Istennel járni, neki élni, szolgálni.  Egy biztos Jézusban esélyt kaptunk, és csak ezután jön az ítélet, ami lesz, akinek felmentést, és lesz, akinek örök eltaszítottságot hoz. Hány ifjú, vagy középkorú sztár lett öngyilkos, vagy halt bele önpusztító életébe, mert nem tudta elfogadni a helyzetét, azt, hogy öregszik, hogy üres az élete, hogy magányos, hogy elhagyták stb… Isten mindig hű marad, és általa nyer értelmet minden, csak időleges a Sátán adománya, de örökké való Isten ajándéka: Jézusban az élet, itt a Földön és majd a Menyben is. Mivel, és hogyan telnek el a napjaink? Ezen nagyon el kell gondolkodnunk. Jézus feladatot bízott ránk, amit végeznünk kell! 


Szepes Péter





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése