2013. április 21., vasárnap

Újonnan kell születned/születnünk!

János 3, 1-8.

Ma, Isten kegyelméből Bokoron a Baptista Gyülekezetben hirdettem igét. 
Ennek rövid esszenciáját írom le, osztom meg.

A zsidó Nagytanács Jézus korában a zsidóság legfelső hatósága volt. Elnöke a főpap volt. A legelőkelőbb papi körökből, írástudókból (felszentelt teológusok és jogászok voltak) és vénekből (presbiterek, egyfajta nemesség volt) állt. Az írástudók szövetségre léptek a farizeusokkal, akik az "elkülönültek" nevet viselték és a legerősebb zsidó vallási párt volt. 
Nikodémus a Nagyatnács 71 tagjának egyike volt, írástudó és farizeus.
Felteszi Jézusnak a kérdést, akit (ugyan éjjel, mert félt) felkeres, megkérdez és tisztel.
Ha nem érdeklődünk és kérdezünk, keresünk akkor nehéz kapcsolatba kerülni Jézussal.
János 1,18. verse leírja János evangéliumának és Jézus küldetésének lényegét.
Ő az, aki ismeri az Atyát, Atyától jött, maga is Isten és kijelenti az Atyát. Csak Jézus láttatja meg nekünk az Atyát. Jézus azt mondja: "szükséges néktek újonnan születnetek!"

  • Mit tegyek, kérdi Nikodémus, hogyan születhetek, így vénen újjá? Jézus válasza megdöbbentő! Semmit! Semmit nem tehetsz! Na ezt elfogadni egy olyan zsidó farizeusnak, aki kisgyermek korától, generációkon át megtanult törvényeket, Tórát ismerte, szinte kívülről és azt tanulta, vallotta, hogy a törvények, szabályok betartásával lehet megigazulni. A farizeusok egyik jelmondata az volt, hogy: "Ha Izrael csak kétszer úgy tartaná meg a szabbatot, mint ahogy elő van írva, elkezdődne a megváltás." Jézus szerint nem tehetünk semmit, önerőből, a tórából nem lehet megtisztulni. Egyet tehetünk még is, kérni kell és elfogadni a Szentlélek munkájaként az üjjászületést, Jézus kegyelmét.
  • Víztől és Lélektől kell újjászületnünk-mondja Jézus Krisztus. Bemerítkezve, hátrahagyva a testit, és feljőve a "hullámsírból" felöltözni a lelkit, az új embert. A Szentlélek, pedig megújít, megigazít, és tálentumokat, ajándékokat ad. A Szentlélek belekeresztel Jézus testébe is a Gyülekezetbe, aminek az Ura, Feje: Jézus, mit pedig tagjai. Pál, amikor beszél a végső időkről, nem azt mondja, hogy Jézus vissza jön az elragadtatáskor Szepes Péterért, a Magyarországi Baptista Egyházért, az Ökumenikus Világszervezetért, a Kormányért, hanem azt mondja Pál, hogy a gyülekezetért. Jézus a vőlegény eljön a menyasszonyáért a gyülekezetért. Ha benne vagy a gyülekezetben elvisz magával, ha nem, akkor itt maradsz, maradunk. Tehát azok, akik azt mondják, hogy nem szükséges egy gyülekezethez tartozni, azok életveszélyes dolgokkal játszanak, és nem a Szentlélek szülte őket újjá. Azt is érdemes tudni, hogy nem egy adott településhez kötött gyülekezethez való tartozásunk, tagságunk fog minket üdvözíteni. Ám, úgy gondolom csak úgy tudunk tartozni Krisztus testébe, ha valamelyik lelki közösséghez is tartozunk.
  • Aki már Jézus kegyelméből újjászülettél, tudsz-e naponta megújulni? Ez is nagy kérdés. Mert ez is szükséges, hogy kitartsunk a végsőkig. Ámen!

Szepes Péter
teológus


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése