2013. december 29., vasárnap

Anya csak egy van...




Isten kegyelméből és az Ő dicsőségére, ha csak a felét megteszem az emberekkel, mint Édesanyám, akkor jó!


Szepes Péter

Ima

Az ima nagyon fontos, nézzük csak Illés próféta életét, vagy Pál apostol életét és szolgálatát. Szoktuk is mondani, ügyedben felszólalni nem tudok, de imádkozom érted! Ilyenkor mindig az jut eszembe, amit 2000 óta a szociális szakmában megtanítottak nekem, és a Semmelweis Egyetemen és a Baptista Teológián is, hogy az éhezőnek és mezítelennek adj kabátot és ételt, ne pedig imádkozz érte, mert megfagy és éhen-hal. Igen is ki kell állni a testvérünkért, embertársunkért, aztán lehet imádkozni is! Én így gondolom!


Szepes Péter

2013. december 27., péntek

Mi a szociális?

Amikor a szociális szakmában nincs emberség, csak szaktudás az baj, amikor szaktudás sincs csak okoskodás és hatalom, az még nagyobb baj! Szerintem egy búzaföldet letarolni is butaság, mert nem lesz kenyér, egy gyárban lazítani, mert nem lesz termelés és bevétel, emberekkel játszani, pedig a legnagyobb bűn, mert az emberekért Jézus a vérét, életét adta, és a legértékesebbnek tekinti. Tehát aki az embert teszi tönkre, a legsúlyosabb büntetésre számíthat!



Van amikor kiállod a próbát, de úgy tűnik vesztettél, közben meg Jézus szemében nyertes vagy, mert nem adtad el magad a sikernek a csillogásnak, a pénznek!


Szepes Péter



2013. december 25., szerda

Karácsony '13

Nekünk hívőknek van egy gyönyörű, igaz nem éppen könnyű, de nagyszerű feladatunk ma is: csillagként ragyogni az éjszakában és mutatni az utat Jézushoz, jászlához és keresztjéhez, a Megváltóhoz.


Az üdvösség azon múlik, hogy megtalálom-e Jézust életem folyamán, még időben. Ehhez keresni kell Őt! Odaszánni magunkat, vágyni rá és hallgatni szavára. Imádni és bensőséges kapcsolatba kerülni vele. A bölcsek, számomra óriási példák, mert megmutatják, hogy nem zsidóként, de a jeleket értelmesen kutatva, időben indulva, oda lehet érni Jézushoz, mert ő ma még megtalálható. A legboldogabb állapot: vele élni, és őt követni. Ám Jézus visszajön, közeleg második eljövetele, tehát mi útkészítői is vagyunk, visszajövetelének előkészítői. Ám lesz egy óriási különbség a két visszajövetel között, a másodiknál már nem lehet korrigálni, és saját bűneink fognak örök halálra kárhoztatni. Ezért nem mindegy hogyan élünk, gondolkodunk és beszélünk. „Keresd őt, mert ma még megtalálható!” 


Szepes Péter

2013. december 22., vasárnap

Az Úr nagy napja

Mal. 3,19-24.

Mai bokori igehirdetésem Advent 4. vasárnapján:

A babilóniai fogság után, kb. Kr. e. 460 körül tevékenykedett Malakiás próféta, de még Ezsdrás és Nehémiás színre lépése előtt. Tehát az ország, Jeruzsálem és a templom újjáépítése előtt vagyunk. Malakiás nevének jelentése: „Az én követem”. Az Úr követe volt ő. Számomra és számunkra is elkerülhetetlen tény: biztosan találkozni fogunk, találkoznunk kell Jézussal, attól függetlenül, hogy hiszünk-e benne. Az igénk egyértelművé teszi, hogy az ember bűnös, ezt az ószövetségi zsidók is elfogadták. Csak a többségük, vallási vezetőik annyira félresiklottak, hogy úgy gondolták a törvény betartása által ki lehet jönni ebből az elveszett állapotból, kegyes életükkel helyre lehet ezt hozni. Ezért, amikor Jézus egyértelműen tanította, hogy csak általa van üdvösség, teljesen kikeltek, ész veszejtve emberi mivoltukból, és Istenkáromlónak, tartották a názáreti ács fiát. El akarták hallgattatni. Az ige itt különbséget tesz a kevély és hűséges bűnösök között. Isten dicsősége, pedig mindentől láthatóbb lesz. 
A kevélyeket eltapossa, a hűségeseket felemeli és ezek fognak ítéletet tartani a kevélyek között. Malakiás már Jézusról prófétált. Isten dicsősége mindenki előtt látható lesz.
Itt azt mondja Malakiás, hogy Illés visszajön. A zsidók ezt könnyen el tudták fogadni, hisz Illés nem halt meg, élve lett elragadtatva. Itt viszont nem Illésről, hanem Illés lelkéről tesz tanúságot és Bemerítő Jánosra utal, Jézus útkészítőjéről. Az Úrjézus nagy napja már eljött, hiszen a próféciától számított 500 évre megszületett, de adventi értelemben is kell érteni. Jézus 2. eljövetele pusztulást is fog hozni. 1. eljövetele azért volt, hogy életet hozzon. Jézus le fogja zárni a kegyelmi időszakot és sajnos sokak számára ez a pusztulást fogja jelenteni. Mi azért vagyunk, hogy sokakat Jézushoz vezessünk a pusztulás elől. Mi is útkészítői kell, hogy legyünk, a 2. eljövetelének előkészítői.
Az is tény, hogy Isten igazságot tesz, és megmutatja szándékát. Ez minket pozitívan kell, hogy érjen, és nem felejtsük, hogy őrállók is vagyunk! Hisz az Úr nagy napja itt lesz!
A hűségesek, mint eszközök fogják az ítéltet végre hajtani. Illés visszajön. A zsidók ezt el tudták fogadni, hiszen nem halt meg, élve ragadtatott el a Mennybe, tehát visszajöhet, mert él. Illés lelke Bemerítő Jánosban jött el, aki Jézus útkészítője volt, és fizikálisan is 3 hónappal előbb született. Előzményként, a Malakiás 3,13-18 versekből kiderül, hogy a hűséges bűnösöket megdorgálja az Úristen, mert nehéz, olykor szenvedő életüket állítják szembe a kevélyek, bűnösök, gonoszok boldogságával és sikereivel. Isten egyértelművé teszi, hogy nem csak eljövetel lesz, hanem igazságos ítélet is, Isten igazságot tesz és megmutatja szándékát. „Íme jövök…!” ez a kulcs mondat. Őrállókká tett minket Isten, mint Ezékielt. Ha nem mondjuk meg a bűnösnek a vétkét, ő elveszik, de vérét rajtunk kéri számon az Úr, de ha megmondjuk és elveszik, akkor a vére az ő fején marad. A világnak el kell mondani, hogy Jézus nem sokára visszajön, és ítélet, pusztulás lesz osztályrésze azoknak, akik Jézust elutasították. De ma még van idő és alkalom Jézust elfogadni, ne tétovázz! Nekünk, pedig tisztán, munkálkodva kell várni Urunkat, hogy a Vőlegény tetszésére legyen a Menyasszony. Ámen!     

Szepes Péter

2013. december 15., vasárnap

Advent harmadik vasárnapja Bokoron...

Igehirdető volt: Maczkó László gyülekezet vezető.

Textus: 2 Péter 3. rész.

Az Úr adta elé, ezt az igaszakaszt. Jön vissza az Úr. 2000 évvel ezelőtt írta Péter le ezeket. Mintha megállt volna az idő. Az emberek ma is úgy viselkednek, mint Péter apostol idejében. A tudomány fejlődésével az emberek nem lesznek különbek és jobbak, ez tévhit. Az emberi lélek nem javul ez által. Az ördög kezdettől fogva ember gyilkos. „Béke és biztonság” amikor ezt mondják, baj van, antikrisztusi idők ezek. Majd én adok biztonságot Jézus helyett mondja az ördög. Csak látszat béke tartja össze most a világot. Ekkor jön az antikrisztus, aki azt mondja: én megadom ehhez a receptet, ehhez már a technikai háttér meg van és ehhez már minden adott. Mindent ellenőrzés alá vonni, embereket megfigyelni, megfélemlíteni, sakkban tartani-ez az antikrisztusi módszer. Szellemileg egyre jobban látszik ez már. Még a gyülekezetben lévők is belül lázadoznak, pedig hallgatják az igehirdetéseket hétről-hétre, hogy hol van még Jézus visszajövetele… Szentül és kegyesen éljetek! Ne érjen váratlanul az Úr napja, ne tolvajként lepjen meg minket! Váratlan esemény lesz ez. Hívő embernek viszont nem kell tartani a váratlantól. Készen akarok lenni, jön a gondolat. Éjjel is, álom közben is készen kell lenni. Ez kegyelem, csak Jézus vére által lehetséges. Sehogy másképp! Mint gyermek, már úgy kell készülődni, mint aki megszentelődött. Isten teremtő Úr. Láthatatlanból, láthatót hozott és hoz elő. Neki semmi sem lehetetlen. Isten bölcsessége, és az ember bölcsessége nem ugyan az. Sóvárogjuk Jézus megjelenését? Kívánjuk-e azt, hogy mielőbb Jézusnál legyünk? Isten adjon ahhoz bölcsességet, hogy ezen a Földön a szolgálatunkat betöltsük, és vágyjunk a vele való találkozásra. Jézus, az Isten és ember kapcsolatát jött helyre állítani. A teremtett ember halott szellemi állapotát Isten, Jézusban feltámasztotta, ahogy a romlott emberi állapotot is. „Örökség vár rám, mennyei rész…”, ahogy énekeljük is. Hiba és szeplő nélkül állni Isten elé. Isten ad kijelentést, hogyan éljünk. Isten kijelentése, ígérete nem késik, Jézus nem hazudott, ő vissza fog jönni. Addig is kegyelmi idő van. Legyenek ezek az igék figyelmeztetésül is számunkra. „Mert nem tudjátok mikor jön…” Példák legyünk a világ fiainak, hogy oda jöjjenek Jézus elé. Szólni kell arról is, hogy az ítélet közeleg, és csak Jézusban van a megmenekedés. Sokan elhamvaszttatják magukat, abban bízván, így aztán Isten már nem tud életet lehelni ebbe az utolsó ítéletkor és azt el lehet kerülni. Isten nevet az ilyen embereken. Hiszen ő pont porból és hamuból hozta elő az emberi életet az Édenben. Úgy álljunk Jézus elé, hogy dicsőíthessük őt! Ámen!   

Reflexióm erre:

 Rengeted kérdés fogalmazódott meg most önkritikusan bennem.:
Nagyon sürgősen el kell gondolkoznunk és mérlegre tenni azt, hogy mennyire fonódott össze felekezetünk a világi hatalommal, az állammal?! Hol van a határ a baptisták számára tágra nyitott misszió (lásd intézmények fenntartói lettünk 2,5 éve) és az egyéni, vagy közösségi dicsőség és hírnév hajhász misszió között? Hol van a határ a működéshez szükséges pénz elfogadása és a saját jólétem finanszírozására is jutó, a lélekromboló anyagiasság között? Mi a lényeg, hogy adjak a rászorulónak, és az ő öröme legyen a fontos, vagy az, hogy ezt 5 kamera vegye? Karácsonykor magunkat ünnepeljük, vagy Jézus Krisztust? Hogy kiállok a bajban lévő testvérem mellett, vagy befogom a szám, mert a látszat béke, a pénz és a pozícióm megtartása ettől fontosabb? Hogy a szellemiség a fontos egyházi, oktatási intézetben, vagy a tanulók létszáma? Emberek tetszését, vagy Jézus tetszését akarom kivívni? Addig kell egy testvérem, míg segítségére szorulok, és kihasználom őt, vagy ettől függetlenül is szeretem? Valóban komolyan gondolom, hogy a hatalomnak, a pénznek, hírnévnek lefeküdve, de „igaz hitű baptistaként” Jézus visszajövetelekor megállhatok majd előtte? Tudjuk a megoldást bajainkra? Igen? Akkor rohamtempóban boruljunk a kereszt tövébe Jézus lábai elé, kegyelemért könyörögve, bűnbánó szívvel! Ámen!       

Szepes Péter
    

2013. december 12., csütörtök

Ünnepek...

Már régóta tapasztalom: jön a Karácsony és egyre képmutatóbbak az emberek! Még jó, hogy van remény! Az év minden napjában fontos szeretni és tisztelni egymást, nem csak az ünnepeken. Nincs attól viszolyogtatóbb, amikor munkatársak utálkoznak egymás háta mögött és aztán meg hajbókolnak az ünnepeken, ugyan ez a családra is igaz. Nekem akkor tiszta egy ünnep, ha tudom, hogy a másik a mindennapokban is érezte, hogy tisztelem, és ő is így tett velem. Az meg végképp kiveri manapság bennem a biztosítékot, amikor marketingre, image építésre használunk fel ünnepeket és a nyomorult emberek sorsát! Jézus kegyetlenül keményen bánt a képmutatókkal, és nem véletlenül!

Szepes Péter

2013. december 8., vasárnap

Isten ítélete nem marad el!

Ezékiel: 12,21-28.

Amikor Isten ítél, és azt nem őszinte bűnbánat követi, hanem flegma fennhéjázás, hogy hol van az még? Na ez tragédia. Isten ítélete ha késik, az értünk késik, hogy még időben észhez térjünk, de az ilyen Isten káromlással, csak sietettjük az ítélet beteljesedését. A világ most is ezt csinálja, a lelke mélyén még az ateista is tudja, hogy lesz Isten ítélete, de bízik abban, hogy az még sem jön el, vagy csak jó sokára. Ez az igeszakasz kijózanító! Hirdessük az ítéletet, ne csak a szabadulást, mert az fél munka, nem csak szeretnünk kell, hanem felnyitni a világ szemét!


Szepes Péter